THE BURNETT SISTERS BAND – LONG WAY FROM HOME

 

‘The Burnett Sisters Band’ is een vijfkoppige bluegrass string-band met niet minder dan vier tienerzussen die tussen 12 en 22 jaar oud zijn en één mannelijke banjo-virtuoos. Kathleen, Anissa, Sophia en Anneli Burnett zijn afkomstig uit Boone, North Carolina en hebben gedurende hun hele jonge leven voornamelijk naar country, bluegrass, gospel en folkmuziek geluisterd. Het kon dan ook haast niet anders dan dat ze voor hun debuutplaat “Long Way From Home” een selectie aan songs hebben gemaakt die in die genres gelden als klassiekers en die ze op dit album in geheel eigen stijl hebben gecoverd.

Kathleen speelt op gitaar en zingt lead vocals, Anissa bespeelt de viool en de clawhammer banjo en ze zingt de lagere harmony vocals bij de songs, Sophia zingt niet mee maar bespeelt de basgitaar en Anneli Burnett zingt de hogere harmony vocals terwijl ze op mandoline speelt. Banjospeler Colin Ray speelt ook op gitaar bij twee nummers en hij zingt samen met Kathleen Burnett de lead vocals bij het duet “My Kind Of Woman, My Kind Of Man” die u op de bijgaande video kunt beluisteren. Het is een song die voor het eerst door Vince Gill en Patty Loveless werd gebracht op het album “The Key”, de achtste studioplaat van Vince Gill uit 1998.

Er staan twaalf covers op het album “Long Way From Home” met een paar bekende nummers en ook enkele minder gekende songs uit het rijke country-, folk- en bluegrass-repertoire. Geopend wordt er met de song “Cumberland Gap” van de uit Florida afkomstige Gailanne Amundsen, een nummer dat gebaseerd is op een stokoude Appalachian traditional. Daarna volgt er met “Sleep With One Eye Open” een minder gekende song van Lester Flatt om over te gaan naar de klassieker “Colorado Girl” van Townes Van Zandt.

Bluegrass-legende ‘Bill Monroe And His Blue Grass Boys’ namen in 1946 voor het eerst de song “Rocky Road Blues” op. ‘The Burnett Sisters Band’ brengen op dit album hun gepaste eerbetoon aan deze genreklassieker. Dan brengen ze hun versie van de Doc Watson-song “Walk On Boy” en een mix van fiddler Garry Harrison’s lied “Red Prairie Dawn” en het moderne fiddle-deuntje “Grey Owl”. Bijna 100 jaar geleden zong blueszanger Frank Hutchinson het liedje “Train That Carried My Girl From Town”, een nummer dat in 1964 tot hit uitgroeide voor ‘Flatt And Scruggs’ en dat nadien ook door Doc Watson werd gecoverd.

Jimmy Newman zong in 1954 over “Cry, Cry Darlin’” maar ook Bill Monroe, Willie Nelson, Ricky Skaggs & Dolly Parton en Alison Krauss namen daarna eveneens een versie van die walsende song op, nu dus ook ‘The Burnett Sisters Band’. Daarna volgt een a capella gebrachte song van de gospelformatie ‘The Bishops’ in het nummer “Blind Bartimaeus”. Het bekendste nummer op ”Long Way From Home” is echter “Walkin’ After Midnight”, de vaak gecoverde wereldhit van Patsy Cline uit 1961.

Daarmee zijn we al aan het einde van deze plaat gekomen met een door ‘The Burnett Sisters Band’ gezongen versie van het nummer “I’m Leaving You This Lonesome Song” uit het repertoire van ‘The Carter Family’ en voor het eerst opgenomen door Maybelle en Sara Carter. Het blijft toch een wat raar fenomeen dat deze vier piepjonge zussen uit North Carolina zich zo intensief hebben verdiept in de stokoude liedjes uit de folk- en bluegrass-geschiedenis, maar het dient gezegd dat ze dit op een fantastische wijze tot een goed einde hebben gebracht. We zullen in de toekomst zeker nog heel wat van hen mogen verwachten, daar durf ik nu al wat geld op te verwedden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Bee Hive Records

video